Metoda tuzlanskog doktora Piljića jedina te vrste u svijetu, mali rez i brži oporavak pacijenta

I u vrijeme pandemije, ljekari UKC-a Tuzla postižu velike svjetske uspjehe. Tuzlanski ljekar Dragan Piljić postigao je uspjeh u svjetskoj medicini osmislivši novu metodu za operaciju abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, čemu je prethodio jedan od rijetkih eksperimenata na pacijentima. Na UKC-u Tuzla danas je prezentirana „Piljić metoda“, o kojoj se piše u prestižnim svjetskim stručnim časopisima.

Tokom protekle decenije ljekar i šef Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Dragan Piljić kontinuirano je radio na istraživanju i osmišljavanju nove metode za hiruški tretman abdominalne aorte i zdjeličnih arterija. Doktor  Piljić ističe da će novim pristupom u operativnom tretmanu  doći do samnjenja postoperacijskih komplikacija, pacijenti će kraće boraviti u intezivnom liječenju.

Ova metoda se sastoji od 3 stvari, minilabaratrojiskog  reza ne pravimo veliki rez 80 centimetara. Druga stvar je ne vadimo crijeva iz trbuha nego ona budu u trbuhu, ne razvalče se ne prave se promjene na mikrocirkulaciji. I treća stvar je ne dajemo preveliku količinu infuzija. Mi našim pacijentima posle operacije prvi dan dajemo da piju čaj, drugi dan dajemo čaj, juhu i mlijeko, treći dan dobiju punu hranu i 4 .dan idu kući. U evropskim državama i ovo što smo mi prije radili pacijenti su ležali 10 do 15 dana u bolnici rekao je doktor Dragan Piljić.

Ideja doktora Piljića sa smanjenim unosom tekućine koji je glavni sastojak edema otoka izgledao je vrlo logično da bi puno mogli na tih patofizioloških zbivanja u organizmu da pozitivno djelujemo što se na kraju i pokazalo tačnim. Što se tiče hirurškog dijela rada za pacijenta je jako bitno pored ovih prednosti malog reza i estetski izgled poslije pogotovo ako se radi o mlađim pacijentima i o pacijentima ženskog spola ističe specijalista anestezije i renimacije Almir Kusturica .

Univerzitetsko klinički centar u Tuzli je u proteklom periodu imao značajnih  uspijeha. Kako je istakao direktor za medicinske poslove Šekib Umihanić  metoda doktora Piljića predstavlja veliku čast za UKC Tuzla.

Imamo danas čast da objelodanimo u našim ovim uslovima, ma da je u svjetskim uslovima, u svijetu priznat i poznat rad našeg kolege koji je jednu izuzetnu operaciju na krvnim sudovima u trbuhu promovisao i objavio u svjetskim prestižnim časopisima i ti časopisi su to prihvatili kao njegov lični metod. Mogu vam reći da je malo tih  zahvata uopšte u hirurigiji koji se zovu po određenoj osobi po određenom stručnjaku, tako da imamo dakle izuzetnu čast što je danas doktor Piljić međunama a jedna tako izuzetno zahtjeva metoda da se zove po njegovom prezimenu rekao je dokor Šekib Umihanić.

Nije ovo promidžba imena i prezimena ovo je promidžba metode, ovo je promidžba jedne metode koja pomaže pacijentu da brže ozdravi, da se vrati svojoj porodici da se vrati na svoje radno mijesto dodaje pomoćnik direktora za naučni-istraživači rad prof.dr.med.sc. Ervin Alibegović .

Ugledna Bh. akademkinja iz Tuzle Mirsada Hukić novu metodu u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ocjenjuje velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

Čestitam kolegi na ovoj inovatinosti, hrabrosti da ono što kroz je kroz praksu uočio i uradio i napravio, pretoči u jedan opće prihvatljiv metod koji je sad preoznatljiv i zahvaljujući tome prepoznatljiva je i naša Tuzla i naš klinički centar i čitav ovaj tim koji daje podršku pojedinac ne može ništa, ako iza pojedinca ne stoji kolektiv ne stoji ustanova vrlo malo se može uraditi ističe Mirsada Hukić.

Nova metoda doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i dokaz da imamo vrsne stručnjake i u oblasti medicine. Na državi je da  u znatno većoj mjeri posveti pažnju bh. nauci, uz preporuku osiguravanja grantova za naučno-istraživačke projekte.

 

 

Pročitajte...