U svijetu sve više pretilih i pothranjenih osoba

U okviru obilježavanja Svjetskog daan hrane, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona organizirao je okrugli sto na kojem se govorilo o ovoj aktuelnoj temi. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je ‘’Zdrava ishrana – izazov modernog svijeta’’, a vezana je uz povećanu stopu gojaznosti.
Posljednjih desetljeća ishrana i prehrambene navike su se, kao posljedica globalizacije, urbanizacije i rasta dohotka dramatično promijenile. Nezdrava prehrana vodeći je faktor rizika za smrt od nezaraznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste raka, podsjećaju u Zavodu ua javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Sve je više pretile djece. Osnovni razlozi za to su smanjena fizička aktivnost i neadekvatna i nezdrava prehrana.
Federalni zavod za javno zdravstvo predstavio je učinke dvaju programa. Prvo je istraživanje brze prehrane koja je dostupan u Sarajevu i Banjoj Luci. Rezultati su pokazali da se u oba slučaja radi o nezdravoj prehrani koja je prezasićena solju i transmastima. Drugi projekat se odnosi na uspostavu standarda kvaliteta ustanova predškolskog odgoja, a u koji su uključeni i tuzlanski vrtići. U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona zaključuju, da pristupačna rješenja za smanjenje svih oblika gojaznosti i pothranjenosti postoje, ali da ona svakako zahtijevaju veću globalnu predanost i djelovanje.

Pročitajte...